Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ



Η ηθική παρενόχληση, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον χώρο εργασίας, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πρόκειται για μια επιθετική συμπεριφορά, που χωρίς τη χρήση σωματικής βίας στοχεύει μέσα από τη συστηματική επανάληψη να ταπεινώσει το θύμα και να πλήξει την αξιοπρέπειά του.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ζαν Πιερ Λε Γκοφ, οι καινούριες μέθοδοι μάνατζμεντ συνέβαλαν σε μια «ήπια βαρβαρότητα» και επέτρεψαν την εξέλιξη του φαινομένου. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως η απομόνωση του θύματος από το εργασιακό περιβάλλον, γι’ αυτό και τα απομονωμένα άτομα, είναι πιο ανυπεράσπιστα και, σύμφωνα με έρευνες, στοχεύονται κατά προτεραιότητα.
Η ηθική παρενόχληση χαρακτηρίζεται από μια διαστροφική διαδικασία. . Το άτομο που είναι διεστραμμένο χαρακτηρίζεται από αίσθηση μεγαλείου, πιστεύει ότι όλα του οφείλονται, ζηλεύει και εκμεταλλεύεται. Ένα διεστραμμένο άτομο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς επιτίθεται με επιδεξιότητα. Η διαδικασία μέσα από την οποία χτίζεται η ηθική παρενόχληση περιλαμβάνει τρία στάδια:
1. Το στάδιο της σαγήνης, κατά το οποίο ο θύτης γοητεύει το θύμα και πιθανώς τον περίγυρό τους, πείθοντας ότι είναι κυρίαρχος και ανώτερος.
2. Ακολουθεί η φάση της διαστροφής της επικοινωνίας. Σε αυτή την κατάσταση ο επιτιθέμενος αρνείται την άμεση επικοινωνία, βάζει ανάμεσα στον ίδιο και το θύμα το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, πιθανώς επικοινωνεί μόνο με σημειώματα ή μέσω τρίτων. Στο αίτημα του θύματος για εξηγήσεις για την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά απαντά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα το θύμα να αμφιβάλλει και να νιώθει ή να φαίνεται τρελό.
3. Κάποια στιγμή, και ίσως με κάποια ασήμαντη αφορμή, ο θύτης περνάει στη φάση της διαστροφικής βίας, με το να  προσβάλλει το θύμα και να το ταπεινώνει.
Η ηθική παρενόχληση δεν είναι αναπόφευκτη. Μολονότι δεν μπορούμε να διασφαλίσσουμε ότι δεν θα υπάρχουν διεστραμμένες ναρκισσιστικές προσωπικότητες, είναι δυνατό να προληφθούν οι ενέργειες τέτοιων ατόμων και να δοθεί ένα τέλος στην τάση τους για καταστροφή, χάρη στα μέτρα πρόληψης που θα ευνοούν τις αλλαγές συμπεριφοράς, τα μέτρα αποζημίωσης και τη θέσπιση κανόνων
LICI JONISA DHIONISIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: