Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΜΟΝΟΣ(Η) ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…?



Καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής μας η προσωπική μας ιστορία διατρέχεται από μοναχικές στιγμές που τις βιώνουμε είτε σαν εγκλεισμό στην απομόνωση είτε  σαν προσωπική ελευθερία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αισθάνεται κανείς μόνος, και πολύ διαφορετικά και ποικίλα είναι τα συναισθήματα που βιώνονται την εκάστοτε φορά.
Μερικές φορές αισθανόμαστε μόνοι, ενώ φιλοξενούμε την ίδια στιγμή φαντάσματα κι ενοίκους της φαντασίας και του παρελθόντος, αισθανόμαστε πληγωμένοι από κάποια απώλεια ή απόρριψη ή γοητευόμαστε από ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες.  Για να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης πρέπει πρώτα να αποδεσμευτούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος κι από προηγούμενες οδυνηρές συνέπειες.
Το να ζει κανείς μόνος του είναι πολύ οδυνηρό. Αν δεν έχουμε φιλικούς και οικογενειακούς συναισθηματικούς δεσμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε αξίες και όνειρα, τότε νιώθουμε μόνοι σε τούτο τον κόσμο, σαν ορφανοί. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα όνειρα τους με κάποιον άλλον κι ετσι δεν προσπαθούν. Μια πληγή του παρελθόντος τους κρατάει δέσμιους, κολλημένους εκεί. Αποκτούν μια εξειδανικευμένη εικόνα των ανθρωπίνων σχέσεων με αποτέλεσμα «κάθε ρωγμή σ’αυτήν την ιδανική εικόνα της  σχέσης που θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ελλείψεις είναι ανυπόφορη και ενεργοποιεί ένα αίσθημα μοναξιάς»
Ο Ζουλί ΟΣΕΝΜΠΕΡΓΚ είχε δηλώσει κάποτε ότι «η ταυτότητα μας βρίσκεται στη σχέση με τον άλλον και αυτός ο δεσμός δεν μπορεί να σπάσει χωρίς επιπτώσεις». Ακόμα και η μοναξιά που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει μπορεί να κρύβει μια απόδραση από τον εαυτό μας, μια προστασία από την υποτιθέμενη συμφορά και κακία του κόσμου.
Ας προσδιορίσουμε λοιπόν τα συναισθήματα μας, ακόμα και την θλίψη μας, κι ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δεθούν με τους άλλους ανθρώπους και να βγούμε από την απομόνωση. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα είχε επισημάνει  ο Jim Rohn «Οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ' έξω και τη χαρά».

LICI JONISA DHIONISIA


* Jim Rohn, γ. 1930,  Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: