Δευτέρα 23 Μαΐου 2011



ΠΩΣ ΝΑ  ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΟ ΣΑΣ

Στη σύγχρονη εποχή συμβαίνει το εξής παράδοξο, ενώ έχουμε όλο και περισσότερο «ελεύθερο» χρόνο, η αίσθηση ότι ο διαθέσιμος χρόνος δεν μας είναι αρκετός γίνεται όλο και πιο έντονη. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή θέλουμε να «χωρέσουμε» όλο και περισσότερες δουλειές σε ένα εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα να στρεσάρουμε τον εαυτό μας.
Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Ζαν Λουί ΣΕΡΒΑΝ-ΣΡΑΙΜΠΕΡ «η κακή χρήση του χρόνου δεν παχαίνει και γι’αυτό δεν είναι τόσο εμφανής. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το πρόβλημα δεν έχει ακόμη αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα. Κι όμως, η κακή χρήση του χρόνου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως είναι το έλκος και οι καρδιακές παθήσεις.»
Οι περισσότεροι άνθρωποι «νοσούν στον χρόνο τους» και αγνοούν ότι και αυτή η πάθηση θεραπεύεται. Η σχέση μας με τον χρόνο μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Αρκεί μια προσεκτική και οξυδερκής διερεύνηση των καθημερινών συμπεριφορών και των πραγματικών προτεραιοτήτων μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας τον χρόνο αν δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε να τον κάνουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πραγματικών στόχων στη ζωή μας, ώστε να κατανοούμε ανάλογα τον χρόνο μας.
Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε είναι να εντοπίσουμε και στη συνέχεια να υπερβούμε τέσσερα εμπόδια:
·        Δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά τον εαυτό μας
·        Δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά τον χρόνο
·        Αφήνουμε τον χρόνο μας να παραφορτώνεται από τον εαυτό μας ή τους άλλλους
·        Δεν σκεφτόμαστε αρκετά τον τρόπο χρήσης του χρόνο
Ιδού μια σύντομη, εύκολη και πρακτική άσκηση: εξετάζουμε τα ωράρια μας, τον τρόπο που λειτουργούμε συνήθως, ώστε να διαχωρίσουμε τις δραστηριότητες που έχουμε επιλέξει εκούσια από εκείνες που απλώς ικανοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του περίγυρου. Είναι πολύ εποικοδομητικό να ξαναδούμε με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας, απαντώντας σε κάθε σταδιο, σε μια ερώτηση παγίδα: «εγώ το ήθελα αυτό?»

LICI JONISA DHIONISIA


Δεν υπάρχουν σχόλια: